7 concluzii după derby-ul CSM București – HCM Baia Mare 29-23. Unde a câștigat Bucureștiul meciul, ce îi lipsește HCM-ului și ce înseamnă victoria bucureștencelor în economia campionatului

Redactor:
Marius Hutu
7 concluzii după derby-ul CSM București - HCM Baia Mare 29-23. Unde a câștigat Bucureștiul meciul, ce îi lipsește HCM-ului și ce înseamnă victoria bucureștencelor în economia campionatului
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cu un lider adevărat în teren, o defensivă de fier, dar și o strategie perfectă în cadrul superiorității numerice, CSM București a tranșat clar derby-ul cu HCM Baia Mare de joi, scor 29-23. ProSport vă prezintă șapte concluzii de la acest meci, unul dintre cele mai spectaculoase din România în ultimii ani

Victoria clară a lui CSM București, scor 29-23, obținută contra lui HCM Baia Mare, în etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin a venit ca o mare surpriză nu prin prisma rezultatului final, ci a diferenței dintre cele două echipe. Practic, Baia Mare a contat doar în primele 12 minute ale partidei, nereușind să mai pună vreo problemă în restul partidei. Deși se aștepta un meci foarte echilibrat, cu puține goluri, băimărencele au fost dominate clar, iar pe parcursul părții secunde, Bucureștiul s-a desprins chiar și la nouă goluri! S-a terminat, până la urmă, 29-23, iar CSM-ul a anulat eșecul din tur, scor 21-24, păstrând, astfel, avantajul duelurilor directe în cazul unei egalități de puncte, dar și șansa de a urca pe locul 1 în sezonul regulat, în cazul în care își primește înapoi punctele de la TAS. 


Rodrigues (stânga) și Torstenson (la minge) au fost cele mai bune jucătoare ale CSM-ului în victoria cu HCM Baia Mare

  • Bucureștiul are un lider în persoana Linneei Torstenson. Jucătoarea completă care dă tonul pe teren

2010 a fost anul în care suedeza Linnea Torstenson a demonstrat că este liderul naționalei nordice, dar și una dintre cele mai bune jucătoare din handbalul mondial. Interul stânga de 31 de ani reușea, atunci, să câștige titlul de MVP al Euro 2010, la finele unui turneu în care Suedia a ajuns în finală, pierzând în fața Norvegiei. Cu 48 de goluri marcate, cinci mai puțin decât golghetera Cristina Neagu, dar mai ales impecabilă în defensivă, Torstenson n-a confirmat pe parcurs. E adevărat, a câștigat Cupa EHF cu FC Midtjylland în 2011 și Cupa Cupelor cu Viborg în sezonul trecut. Însă evoluțiile sale la Krim Ljubljana în perioada 2012-2014 nu s-au ridicat la nivelul obișnuit. Bucureștiul a avut, însă, încredere în ea, fiind unul dintre primele transferuri realizate de echipa din Capitală, iar Torstenson parcă a renăscut în România. Deși nu are o talie impresionantă, 1,86m, suedeza a devenit principalul „tunar” al echipei lui Mette Klit, dovadă și aruncarea de la 9 metri din ultima secundă a primei reprize de joi, care a păcălit atât zidul băimărean, cât și pe portarul Arenhardt. Însă cele cinci goluri marcate din cele 12 aruncări încercate în derby n-au fost la fel de importante ca aportul defensiv al suedezei. O stâncă în zona centrală, fără a excela, însă, în duritate, Torstenson s-a achitat excelent de sarcini. Alături de Ana Paula Rodrigues, interul stânga suedez este liderul Bucureștiului, un liant atât pe teren, cât și pe bancă.


Deziluzia se citește pe fața băimărencelor, care au venit să își salute fanii la finalul partidei

  • Colecția de vedete fără un lider. Baia Mare are nevoie de o jucătoare care să conducă

De un lider are nevoie și HCM Baia Mare în momentele dificile ale partidelor. Pentru că, momentan, echipa băimăreană arată doar ca o colecție de vedete. Una spectaculoasă, e adevărat, cu Herrem, Elisei, Ungureanu, Abbingh, Do Nascimento sau Davidenko, toate jucătoare de prim rang în handbalul mondial. Problema vine, însă, când echipa e condusă. S-a văzut asta și în meciurile cu Larvik, Metz sau Gyor, dar mai ales joi seară, la București. Dacă naționala de fete a României o are pe Neagu, iar Bucureștiul le are pe Torstenson sau Rodrigues, Baia Mare nu are la cine să apeleze. Corect, prin determinare, experiență și dorință de efort, Elisei își asumă, uneori, acest statut, mai ales atunci când Tiselj o folosește pe inter stânga. Doar că în momentele-cheie, Baia Mare nu își găsește salvatoarea. La meciul cu Larvik, campioana a ratat șapte aruncări de la 7 metri! La Metz, nicio jucătoare n-a fost destul de inspirată pentru a opri căderea inexplicabilă care a dus la un eșec la 10 goluri. Iar cu Bucureștiul, în afara unei tresăriri de orgoliu între minutele 22 și 26, când a revenit de la 12-6 la 12-10, prin golurile lui Davidenko, băimărencele au părut resemnate. Mult prea resemnate în condițiile date. Un lider – fie că se numește Gorbicz, Neagu sau Torstenson – unește echipa în momentele grele și ia asupra sa presiunea psihologică. Deocamdată, asta nu se vede la Baia Mare.

  • Baia Mare nu a părut interesată de meciul cu CSM, ci mai degrabă de Liga Campionilor

„Pentru noi nu este decât încă un meci pentru ca noi am tot avut derby-uri: după întâlnirea cu CSM avem un joc puternic cu Gyor și pe noi ne preocupă mai mult acum Liga Campionilor”. Este a doua declarație surprinzătoare pe care a avut-o Tone Tiselj în mandatul său la Baia Mare, după cea oferită ProSport în care spunea că meciul cu Gyor din tur este cel mai ușor al grupei. Deloc surprinzător, Baia Mare a pierdut atunci la o diferență de 8 goluri, 26-18! Tot Tiselj a declarat după meci că nu a avut decât două zile în care să pregătească bine meciul cu CSM București, iar acest lucru s-a văzut și în teren. Pur și simplu, băimărencele nu au avut soluții în ofensivă, ratând enorm chiar și din postură de 1 vs 1 cu Pessoa. Nici din punct de vedere mental lucrurile nu au stat mai bine, oaspetele neavând scânteia necesară pentru a reduce din handicap atunci când Bucureștiul se detașa.


Vetkova și Torstenson se apără excelent în acest sezon, defensiva fiind marele avantaj al CSM-ului

  • CSM București, cea mai bună defensivă din Liga Națională

Cu o medie de 21,4 goluri încasate pe meci, CSM-ul are cea mai bună defensivă din Liga Națională de handbal feminin. Experiența unor jucătoare precum Torstenson, Rodrigues, Manea, Vetkova sau Fachinello au ajutat Bucureștiul nu doar în meciul cu Baia Mare, ci pe parcursul întregului sezon. Chiar din amicalele jucate la Trofeul București, s-a dovedit că staff-ul tehnic al CSM-ului pune mare preț pe defensivă, rămânând fidel principiului „defensiva câștigă campionate”. Dacă cele mai multe goluri au fost primite de București într-un meci cu Universitatea Alexandrion Cluj, scor 38-28, în meciurile cu adevărat importante, defensiva CSM-ului a fost la nivel înalt și s-a achitat excelent de sarcini. Statistic, Bucureștiul a primit cu jumătate de gol pe meci mai puțin decât următoarea echipă în clasamentul defensivelor, HCM Baia Mare. În plus, în Maysa Pessoa, CSM-ul are și un goalkeeper de talie mondială, brazilianca reușind 13 intervenții excelente în derby-ul de joi, în ciuda unor evoluții fluctuante în ultima perioadă.

  • CSM-ul, senzațională cu om în plus: 8-0, scor parțial

De multe ori, echipele românești suferă de o adevărată „boală” în momentul în care au superioritate numerică, nereușind să profite de omul în plus de care beneficiază după eliminarea unui adversar. În acest sezon, însă, CSM-ul pare să pună mare preț pe superioritățile numerice. La meciul câștigat vinerea trecută contra Coronei Brașov (23-22), bucureștencele au deschis extrema aproape în fiecare fază în care au avut om în plus, schemă de manual în handbal. Situația nu s-a repetat la meciul cu HCM Baia Mare, însă parțialele pe superioritate au făcut diferența! Cu un joc curat în defensivă, Bucureștiul nu a avut nicio eliminare, spre deosebire de cele patru ale oaspetelor. Iar în momentele cu un om sau două în plus (n.r. – timp de un minut și 12 secunde, Baia Mare a evoluat în patru jucătoare, după eliminările lui Makeeva și Abbingh între minutele 41:26 și 42:38), Bucureștiul a făcut legea. Scorul parțial? 8-0! În condițiile în care diferența finală a fost de doar șase goluri, e lesne de înțeles cât de mult au contat superioritățile numerice ale CSM-ului.


Lui Lobach i-a fost greu să iasă din cleștele format de bucureștence în defensivă

  • Lupta la titlu, mai aprigă ca niciodată. TAS-ul decide campioana sezonului regulat 

După ani întregi în care campioanele au fost ușor de intuit, avem, în sfârșit, o luptă pe viață și pe moarte, dar și pe comisii, pentru titlul de campioană în Liga Națională de handbal feminin. În acest moment, după victoria de joi, Bucureștiul are un punct mai puțin în clasament față de campioana en-titre, după ce a pierdut în tur cu Baia Mare (24-21) și a cedat la masa verde (0-10) meciul cu SCM Craiova, în cazul „Ecusoanele”, unde a primit și un punct penalizare. Echipa bucureșteană a mers, însă, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), care va da o decizie până pe 20 aprilie, atunci când sezonul regulat al Ligii Naționale se încheie. O decizie favorabilă CSM-ului ar readuce echipa bucureșteană pe primul loc, în fața HCM-ului, care a pierdut două meciuri, atât cu Corona, din tur, cât și cel de joi. Iar atunci, bucureștencele ar avea avantajul terenului propriu într-o eventuală finală, jucând două din cele trei partide „acasă”, în Polivalentă.


Fanii CSM-ului au purtat tricouri imprimate cu un chip de tigru, simbolul echipei

  • 5.000 de spectatori, o asistență neașteptat de mare

Chiar dacă la meci au participat aproape toate grupele de copii și juniori ale CSM-ului – lucru perfect normal, orice mic handbalist a avut de învățat din acest meci – echipa bucureșteană a reușit să umple Sala Polivalentă. Lucru aproape imposibil de crezut la începutul sezonului și pentru că bucureștenii nu au fost obișnuiți cu echipe puternice de handbal. E de admirat că lupta crâncenă dintre CSM București și HCM Baia Mare a trezit pasiuni nebănuite – aproape 500 de băimăreni au venit la meci – fiind un semnal că sportul de calitate aduce spectatori, indiferent de ziua și ora la care se joacă.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit datoriile
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit datoriile
Adrian Mihalcea a semnat: ”Nimeni nu o să mă dea afară”
Adrian Mihalcea a semnat: ”Nimeni nu o să mă dea afară”
Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ
Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Boala CRUNTĂ cu care se luptă Anca Serea de ani buni: „Deseori, mi-e foarte rău și chem salvarea…”
Boala CRUNTĂ cu care se luptă Anca Serea de ani buni: „Deseori, mi-e foarte rău și chem salvarea…”
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau mai târziu?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau mai târziu?
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi apere fiicele vitrege
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi apere fiicele vitrege
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte…
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Cum ne ajută zimbrii în lupta cu CO2. O turmă de 170 de capete, introdusă recent în România, schimbă calculele ecologiștilor
Cum ne ajută zimbrii în lupta cu CO2. O turmă de 170 de capete, introdusă recent în România, schimbă calculele…
Formula 1: Ceasurile lui Michael Schumacher, vândute cu aproximativ 4 milioane de euro
Formula 1: Ceasurile lui Michael Schumacher, vândute cu aproximativ 4 milioane de euro
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
×